Vecka 30

Vecka 30 (29+0)
 
Bebisen: Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1600 gram. Det är omkring 41 centimeter långt. Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage.
 
Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna. De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Egna tankar om föregående vecka: Vi började veckan med ett besök hos barnmorskan igen. Allt såg fortfarande bra ut, jag låg nu mitt på kurvan och vågen visade på ungefär 7-8 kg plus. Den lilla i magen passade även på att ge dopplern en ordentlig spark när barnmorskan lyssnade på hjärtljuden och tryckte på magen så det small i hela rummet, och sedan drog hjärtslagen iväg vilket de gör när de blir irriterade, haha. Bestämd ung dam som ligger där inne, sin pappas humör och temperament månntro? ;) Inte populärt att bli klämd på alltså. Utöver det kunde jag säga hejdå igen till halsbrännan. Nytt för denna veckan var även att jag vaknade mitt i nätterna, jättepigg, och kunde ligga i timmar tills jag somnade om eller tills det var dags att gå upp. Men tydligen är ju det tecken på att kroppen förbereder sig för vakna nätter. Annars var veckan bra, som vanligt känningar i ljumskar, som enligt barnmorskan ÄR foglossning i de främre fogarna. Kände också av en del sammandragningar när jag varit igång mycket, magen blev alldeles stenhård. Fortfarande inga värre sparkar utan känner mer hur hon bökar runt där inne och kroppsdelar som trycks ut på sidan av magen. Supermysigt och nu har vi äntligen nått nästa milstolpe och är inne på upploppet. Känslan när man tänker på att vi kan faktiskt vara föräldrar alltifrån om några få veckor till tre månader är skrämmande men samtidigt så pirrigt och underbart. Tre månader hoppas jag dock inte det dröjer, längtan börjar ta över lite för mycket för det ♥

Kommentera inlägget här :