Vecka 34

Vecka 34 (33+0)
 
Bebisen: Nu är fostret så moget att om förlossningen startar försöker inte förlossningspersonalen skjuta upp födseln. Om barnet föds är det fortfarande ömtåligt, och behöver extra värme och mat. Men många klarar sin andning bra och långt ifrån alla behöver ligga i kuvös. Vikten är uppe i ungefär 2300 gram, och längden i 46 centimeter. Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.
 
Kroppen: Vätska kan samlas i kroppen och du märker det på t.ex. på att dina ringar kanske inte passar längre. Dina händer och fötter kan svullna. Blodvolymen har ökat med 50% men håller sig nu konstant fram till förlossningen. Bebisen börjar nu inta det vanligaste läget d.v.s. med huvudet ned i bäckenet. Det kan slita och dra i bäckenet och ned mot ljumskarna. Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.

Egna tankar om föregående vecka: Förra veckan började bra, kände mig hyfsat pigg och hade inte ont någonstans vad jag kan minnas. Sen var det långdag på jobbet och efter det var det kört med foglossningen igen. Men hade två lugna dagar på jobbet med jour vilket var väldigt skönt! Sen blev det sämre igen när helgen kom och jag låg däckad i feber. Mådde väldigt illa under helgen också och fick ge vika för kräkningarna igen. Trodde jag hade gjort färdigt den biten. Om det hade med sjukdomen att göra eller graviditeten vet jag inte men gud vad jag inte hade saknat att spy. Njöt för varje timme jag klarade mig ifrån det sen men det ska ju vara ganska vanligt att få tillbaka illamåendet mot slutet. Hade också en del sammandragningar som höll i sig en stund och mådde under de stunderna ännu mer illa, även förvärkarna/mensvärken var kraftigare än tidigare.
Bebis var återigen väldigt livlig i magen, mestadels direkt jag vaknar på morgonen och på kvällarna. Mycket hicka på lilla damen också, gärna precis när jag ska sova. För första gången var vi också med om att tydligt se en fot eller hand sticka rakt ut och sedan dras längs sidan av magen. Så himla häftigt! Jag var också mycket less och nedstämd denna veckan, trött på att ha ont och trött på att må illa, men vid varje rörelse och speciellt vid denna nya händelse älskade jag att vara gravid igen. Så mysigt att kunna ta på den lilla foten som sticker upp, att vara så nära men ändå så långt bort. Började också fundera på vad som ska packas i förlossningsväskan, och då blev det ännu mer påtagligt vad nära allt är nu. Så fastän jag inte vill annat än träffa bebis så ska jag njuta det sista, för tiden flyger verkligen iväg nu.. 48 dagar kvar! ♥

Saker jag längtar efter...

- Få tillbaka min kropp och kunna gå promenader utan att få ont någonstans. Att få börja träna upp rumpan som i nuläget halkat ner ungefär en halvmeter.. 

- Köpa kläder som jag inte behöver tänka "denhär blir bra att bli tjock i". 

- Att Charlie ska få gå till frissan och bli av med ett par kilo hår.. vilket händer idag!

- Och för all del, att jag ska få gå till frissan själv. Inte för att klippa mig, men för att göra något åt denhär hemska hårfärgen. 

- Få träffa våran dotter och börja det livet man just nu fantiserar om som känns så nära men ändå så himla långt bort.

- Att gå iväg och göra naglarna fina.

- Att efter denna sjukhelgen få i mig mat och få tillbaka energin.

- En iskall päroncider och en mediumstekt oxfilébit.

- Första utlandsresan med min lilla familj. Lite långt bort i tiden, men ändå!

- Och slutligen att kunna nysa utan att hinna tänka "pinkar jag ner mig nu eller går det bra.."

Har ni något speciellt ni längtar till? 😊

Hårboll! Idag blir du naken.. nästan 😉

Sjukstuga

Vilken skithelg! Hann ta helgen i fredags, vara hemma några timmar innan jag kände mig konstig i kroppen. Syster var här och vi gjorde tacos och dukade fram godis, fick knappt i mig något på hela kvällen. Mådde illa och hade ont i lederna i kroppen. Gick och la mig för att försöka sova bort skiten men vaknade efter bara någon timme och det var dags att be till toaguden, sen låg jag och svettades hela natten. Och igår låg jag däckad hela dagen, sov mestadels, kokhet i kroppen och feber. Idag är snäppet bättre iallafall men fortarande inte bra. Usch jag har inte tid eller lust med det här, så uttråkad! Ligger med fönstret öppet för att det är varmt medan D klagar här hemma att det är kallt, haha. Det hör inte till vanligheterna.
Så denna helgen gick åt till att sova, äta glass och se på serier mellan varven.  
Det är iallafall skönt att ha världens bästa sambo som servar så gott han kan, lagar mat fast jag knappt rör den, baddar pannan med kall handduk och igår kom han hem med krya-på-dig-blommor för att pigga upp lite!
Hoppas verkligen detta inte blir långvarigt nu. 
Nu ska jag återgå till att vila, vila och åter vila.