Påskhelgen över!

Så var denna påsken över också. Rätt skönt faktiskt, inte för att jag ätit så överdrivet mycket mer mat eller godis men man tröttnar så fort på fjädrar, ris och ägg överallt, haha! Vi var iallafall hos min familj i fredags och åt, och sedan hos Daniels familj i lördags och hälsade på! Var jättelängesen vi var där så det var mysigt. Gick igenom massa kort på honom när han var bebis. Så nu ska det bli ännu mer spännande att se hur lilla S kommer se ut och vem hon kommer va lik 😊 

Idag har iallafall varit en av de tråkigaste dagarna på länge. Jag är fortsatt långledig fram tills på torsdag, Daniel var i skolan, punktering på bilen.. Men det har varit ganska intensiva dagar på sistone så kroppen behövde nog vila för jag har varit såå trött idag när jag väl varvade ner. Men det är så tråkigt att ofrivilligt bara skrota runt här hemma! Imorgon får det nog bli lite roligheter igen, som att inhandla grejer till lillskrutt 😉 

Hoppas ni alla haft en fin påsk iallafall och myst med era nära! 🐣Vecka 30

Vecka 30 (29+0)
 
Bebisen: Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1600 gram. Det är omkring 41 centimeter långt. Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage.
 
Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten. Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna. De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Egna tankar om föregående vecka: Vi började veckan med ett besök hos barnmorskan igen. Allt såg fortfarande bra ut, jag låg nu mitt på kurvan och vågen visade på ungefär 7-8 kg plus. Den lilla i magen passade även på att ge dopplern en ordentlig spark när barnmorskan lyssnade på hjärtljuden och tryckte på magen så det small i hela rummet, och sedan drog hjärtslagen iväg vilket de gör när de blir irriterade, haha. Bestämd ung dam som ligger där inne, sin pappas humör och temperament månntro? ;) Inte populärt att bli klämd på alltså. Utöver det kunde jag säga hejdå igen till halsbrännan. Nytt för denna veckan var även att jag vaknade mitt i nätterna, jättepigg, och kunde ligga i timmar tills jag somnade om eller tills det var dags att gå upp. Men tydligen är ju det tecken på att kroppen förbereder sig för vakna nätter. Annars var veckan bra, som vanligt känningar i ljumskar, som enligt barnmorskan ÄR foglossning i de främre fogarna. Kände också av en del sammandragningar när jag varit igång mycket, magen blev alldeles stenhård. Fortfarande inga värre sparkar utan känner mer hur hon bökar runt där inne och kroppsdelar som trycks ut på sidan av magen. Supermysigt och nu har vi äntligen nått nästa milstolpe och är inne på upploppet. Känslan när man tänker på att vi kan faktiskt vara föräldrar alltifrån om några få veckor till tre månader är skrämmande men samtidigt så pirrigt och underbart. Tre månader hoppas jag dock inte det dröjer, längtan börjar ta över lite för mycket för det ♥

Vecka 29

Vecka 29 (28+0)
 
Bebisen: Fostret väger nu runt 1400 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Det är tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen och även slå mot urinblåsan. En del kan sparka så hårt att man blir öm under revbenen. Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Ännu behöver fostret inte vända sig med huvudet nedåt eftersom det fortfarande finns gott om plats att ändra läge. Pojkars testiklar sitter för närvarande i ljumsken. Fostret kan drömma nu. I undersökningar har det visat sig att fostret har perioder av drömsömn.
 
Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet. Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Egna tankar om föregående vecka: Så säger vi hej och välkommen till den berömda halsbrännan då! Trodde faktiskt jag skulle slippa men det har kommit smygande under veckan och eskalerade igår kväll när jag skulle sova, och självklart hade jag inte tillgång till några tabletter så det var bara härda ut. Men nu är jag lite mer preppad så får vi se om det hjälper. Varit oerhört varm i kroppen denna veckan, framför allt händer och fötter. Även ännu mer svullen i benen. Hon håller sig fortsatt väldigt lugn där inne tycker jag men har kommit på att man kan banka mamma lite på revbenen, det gör inte ont men är väldigt obehagligt. Blåsan är ju också fortfarande en favorit! Börjar bli svårare att hitta bekväma sovställningar så sömnen har fått tagit lite stryk igen. Bullat upp med täcket mellan benen emellanåt men det har inte riktigt hjälpt. Börjar inse att magen faktiskt börjar bli rätt stor nu, när jag har kläder på mig reflekterar jag oftast inte över magen så mycket men så fort jag klär av mig.. "hjälp". Det känns också när jag böjer mig framåt nu att det tar emot. Skickade denna veckan också in alla papper till försäkringskassan om mammaledighet. Mammaledighet.. Stort! Så bestämmer de sig för att godkänna min ansökan har jag inte många jobbpass alls kvar. Känns både jätteskönt och lite ångestladdat. Inte riktigt redo att gå hem än och säga hejdå till kollegorna, men jag får väl hälsa på! 
Hur som helst, ännu en bra vecka, tredje och sista trimestern är inledd, 83 dagar kvar.. Vi längtar! ♥