Vecka 17

Vecka 17 (16+0)

Bebisen: Ditt barn är 11-12cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150g. Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar. Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.
 
Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än vanligt, vilket kan bero på att fostret samlar på sig mer fett. Troligen har du gått upp två-fem kilo i vikt. Vissa börjar känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna.
 
Mina tankar om föregående vecka: Inte riktigt lika bra vecka som veckan innan. Fick återigen smaka på lite illamående och kräkningar, dock bara under en kväll. I övrigt hade jag väldigt ont i huvudet av och till vissa dagar. Och vissa dagar mådde jag lika bra som veckan innan. Så en lite blandad vecka med andra ord. Tröttheten hänger i också och drömmer extremt konstiga och intensiva drömmar på nätterna. En del kväljningar är kvar fortfarande, även om jag inte kräks av det längre så kan det komma lite hulkningar. Särskilt vid sop- och skitlukt. En hel del kläder börjar sitta åt rätt tight så har beställt hem mitt första gravidplagg. Tänker mer och mer på vad det är för något som ligger där inne och just nu känns det som en evighet till RUL som är om lite mer än två veckor. Så nyfiken på dig lilla hjärtat. 

Kommentarer :

#1: Nordanlid

Lycka till :)

Svar: Tack! :)
Madelene Höijer

skriven

Kommentera inlägget här :