Vecka 20

Vecka 20 (19+0)
 
Bebisen: Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Ögonlocken är färdiga. Fingrarnas naglar växer, men de täcker inte hela fingertoppen än. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel. Fostret har fått känsel, och kan reagera på smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta. Så här långt växer alla foster ganska lika. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster.
 
Kroppen: Halva graviditeten har snart gått. Man börjar få en mage som alla kan se och livmodern når ända upp till naveln. Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan.  Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött. På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.  Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.
 
Egna tankar om föregående vecka: Förra veckan var faktiskt riktigt bra. Ingen ordentlig huvudvärk utan mer normal, tröttheten hängde dock i. Åt mig riktigt mätt för första gången sen jag blev gravid men sen dalade matlusten igen. Kräktes en morgon varav det kom blod på slutet, så för första gången blev jag orolig att något konstigt hänt men efter att ha pratat med 1177 så var det lugnt så länge det inte överskrider 1 msk.
Och såklart var ju den stora höjdpunkten att vi äntligen var på RUL. Så himla häftigt då vi denna gången fick se inuti kroppen, revben och det lilla hjärtat med sina fyra kammare som slog för fullt. Även navelsträngen, urinblåsan och såna saker visade barnmorskan för oss. Så fick vi ju som jag skrivit tidigare veta att vi väntar en tjej, våran lilla dotter! ♡ 
 

Kommentera inlägget här :