Vecka 26

Vecka 26 (25+0)
 
Bebisen: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret. Längden är nu cirka 35 centimeter och vikten är ett knappt kilo. I vecka 26 kan barnet sedan en tid tillbaka höra ljud och reagerar på höga ljud med högre puls. Inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibel. Det är lika mycket som på en livligt trafikerad gata.
 
Kroppen: I 26:e graviditetsveckan har du nästan gått igenom två tredjedelar av din graviditet. Magen börjar nu bli stor, men än har den mycket kvar att växa. Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Egna tankar om föregående vecka: Vi började veckan med ett besök hos barnmorskan. Vi har ju inte varit där nu sen vecka 10 tror jag det var, kändes både som evigheter sen och som att det var nyss vi var där. Hur som helst så lyssnade vi på hjärtljuden på lillan, slog så snabbt och fint så. Var så häftigt när hela rummet fylldes av ljudet från hennes hjärta. Runt 140 slag/minut. Vi mätte även magen och jag låg precis under kurvan så allt ser bra ut! Tog även nya blodprover och har inte hört något ännu så antar att även det ser bättre ut än sist. Det mindre roliga är alltid vägningen, sedan inskrivningen ligger jag nu på ca 4-5 kilo plus.
Annars flöt veckan på fint förutom sömnen på nätterna. Vaknade utan att överdriva i snitt 10 gånger per natt av antingen ryggont, kramp i vaden, toabesök eller en snarkande sambo. Så det var nog tröttaste veckan i graviditeten hittills, tyckt varje vecka att nu kan jag nog inte bli tröttare. Men jo, tydligen så går det! Ska bli intressant att se vart detta slutar, kanske med att jag sover mig igenom förlossningen?
Bebis höll sig äntligen lite mer livad i magen igen, och nu lite närsom på dagarna och inte bara på kvällen. Men det verkar hittills som att det är en ganska lugn bebis där inne! :)
 

Vecka 25

Vecka 25 (24+0)
 
Bebisen: Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig. Fostret kan nu känna smärta och reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen då det sover eller är vaket. Fostret liknar ett 26 veckor gammalt foster som är alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner, och har samlat på sig mer fett.
 
Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern. Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång. Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.
 
Egna tankar om föregående vecka: Förra veckan gick faktiskt riktigt fort. Och fortfarande inga krämpor mer än ryggont och ont i magen vid ansträngning, det är ligamenten som gör ont har jag fått veta. Helt ofarligt! Avslutade dock veckan med huvudvärk igen. Bebis håller sig numer väldigt lugn, känner någon enstaka spark men sen är det lugnt. Sen kan det gå 3 dagar mellan sparkarna, känner bara något enstaka fladder. Så det har varit mycket tankar om att allt kanske inte är som det ska. Även mycket tankar kring förlossningen, försäkringskassan, ledigheten,  föräldrautbildning, hur det kommer bli hemma när hon kommit osv. Men jag vet att allt kommer bli hur bra som helst! Känner mig fortfarande trött ofta och sällan utsövd på morgonen när jag vaknar. Sover lite kasst pga ryggen och är så stel varje morgon. Tänkt att jag ska börja ta mig iväg till gymmet igen och cykla samt simma någon gång i veckan och se om det blir bättre! :-) 

Pyssel!

Tänkte bjuda på de senaste pysslet. Fick lite inspiration på nätet att göra en egen klädställning till bebis så sagt och gjort, ut och hämta en gren, hem och slipa, såga och måla. Nu hänger den där så fint. Allt som behövs är en gren, färg (om man vill), hampasnöre och krokar. Superenkelt och så fint tycker jag! :) Ett litet tips bara att tänka på att inte ta en för tjock gren så galgen går över! 
Bebishörnan börjar sakta men säkert ta form. Bjuder på mer bilder längre fram när allt är på plats och jag bestämt lite mer hur jag vill ha det! :) Det är så mysigt att greja och förbereda allt inför hennes ankomst, längtan blir bara större och större.