Vecka 25

Vecka 25 (24+0)
 
Bebisen: Fostret är ungefär 33 centimeter och väger runt 700 gram. Det kan knyta sina händer och även få tag på sina fötter. Näsborrarna börjar öppna sig. Fostret kan nu känna smärta och reagerar på beröring, till exempel från en tvilling. Det har en egen rytm i magen då det sover eller är vaket. Fostret liknar ett 26 veckor gammalt foster som är alltmer ett nyfött barn i kroppens proportioner, och har samlat på sig mer fett.
 
Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern. Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång. Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.
 
Egna tankar om föregående vecka: Förra veckan gick faktiskt riktigt fort. Och fortfarande inga krämpor mer än ryggont och ont i magen vid ansträngning, det är ligamenten som gör ont har jag fått veta. Helt ofarligt! Avslutade dock veckan med huvudvärk igen. Bebis håller sig numer väldigt lugn, känner någon enstaka spark men sen är det lugnt. Sen kan det gå 3 dagar mellan sparkarna, känner bara något enstaka fladder. Så det har varit mycket tankar om att allt kanske inte är som det ska. Även mycket tankar kring förlossningen, försäkringskassan, ledigheten,  föräldrautbildning, hur det kommer bli hemma när hon kommit osv. Men jag vet att allt kommer bli hur bra som helst! Känner mig fortfarande trött ofta och sällan utsövd på morgonen när jag vaknar. Sover lite kasst pga ryggen och är så stel varje morgon. Tänkt att jag ska börja ta mig iväg till gymmet igen och cykla samt simma någon gång i veckan och se om det blir bättre! :-) 

Kommentarer :

#1: Christina Hult

Har du kollat upp Järn? Huvudvärk kan vara tecken på järnbrist,vilket inte är helt ovanligt.
Kram

Svar: Ja och jag åt järntabletter varannan dag från vecka 10 och sen varje dag från vecka 19. Så det har iallafall blivit snäppet bättre men fortfarande väldigt ont vid enstaka tillfällen 😕 Kram!
Madelene Höijer

skriven

Kommentera inlägget här :