Vecka 21 - Halvvägs ♡

Vecka 21 (20+0)
 
Bebisen: Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Det har blivit ungefär 26 centimeter långt och ökat i vikt till omkring 400 gram. Ytteröronen börjar få sin slutgiltiga form och sitter nu på rätt plats på fostrets huvud. Fostret kan höra och reagerar på både ljud och ljus. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Smaklökarna på tungan är färdiga och barnet börjar reagera på smärta
 
Kroppen: Nu upplever många att en behaglig tid börjar. Gravidmagen syns ofta väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har kanske gått över, men vissa fortsätter att må illa. Humöret brukar vara mer stabilt och de småkrämpor som kan komma i slutet av graviditeten kanske inte har börjat än. Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar
är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.
 
Egna tankar om föregående vecka: Just nu tycker jag veckorna flyter ihop lite med varann, mår ungefär likadant varje vecka nu. Enbart trötthet och ibland huvudvärk. Fick öka dosen järntabletter i början av veckan och efter det tycker jag huvudvärken har minskat! Annars är det mest lugnt just nu. Hur skönt som helst! Passar på att njuta innan nästa krämpor kanske dyker upp. Märker att benen börjar bli lite svullna när jag tar av mig strumporna på kvällen. Magen har rusat iväg tycker jag, börjar bli dags att uppgradera garderoben lite med mjukare, större plagg som inte sitter åt nånstans.
Tyckte mig känna någon rörelse i magen i slutet av veckan, något slags fladder varvat med något som pickar lite lätt. Men svårt att avgöra om det är lillan som håller på eller om det bara är magen som arbetar. Jag inbillar mig att det är hon, känns mycket mysigare så! :-) Namn har vi diskuterat lite mer nu efter att vi fick reda på att det är en liten tjej där inne, eller, diskuterat och diskuterat. Vi hade en lista sen innan och vi var nog ganska överens direkt om att det är en liten S. Sen återstår det att se när hon kommer ut såklart om hon passar i namnet eller inte. Men just nu känns det helrätt!

♡♡

När pappan i huset stolt har köpt sina första kläder till bebis så ser det ut såhär! ❤ Ett litet gosedjur fick slinka med också!
 

Vecka 20

Vecka 20 (19+0)
 
Bebisen: Fostret väger nu ungefär 350 gram och är runt 24 centimeter långt. Det har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Ögonlocken är färdiga. Fingrarnas naglar växer, men de täcker inte hela fingertoppen än. Svettkörtlarna blir färdiga nu, men fostret kommer inte att börja svettas förrän efter sin födsel. Fostret har fått känsel, och kan reagera på smärta. Det kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta. Så här långt växer alla foster ganska lika. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster.
 
Kroppen: Halva graviditeten har snart gått. Man börjar få en mage som alla kan se och livmodern når ända upp till naveln. Från och med nu växer magen mer regelbundet eftersom fostret koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan.  Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött. På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.  Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.
 
Egna tankar om föregående vecka: Förra veckan var faktiskt riktigt bra. Ingen ordentlig huvudvärk utan mer normal, tröttheten hängde dock i. Åt mig riktigt mätt för första gången sen jag blev gravid men sen dalade matlusten igen. Kräktes en morgon varav det kom blod på slutet, så för första gången blev jag orolig att något konstigt hänt men efter att ha pratat med 1177 så var det lugnt så länge det inte överskrider 1 msk.
Och såklart var ju den stora höjdpunkten att vi äntligen var på RUL. Så himla häftigt då vi denna gången fick se inuti kroppen, revben och det lilla hjärtat med sina fyra kammare som slog för fullt. Även navelsträngen, urinblåsan och såna saker visade barnmorskan för oss. Så fick vi ju som jag skrivit tidigare veta att vi väntar en tjej, våran lilla dotter! ♡